LOPV woedend op de politie na schrappen opleiding
– Ze komen hun beloftes niet na –
De Landelijke Organisatie van Politievrijwilligers (LOPV) heeft in een brandbrief naar plaatsvervangend korpschef: mevrouw Huyzer, aangegeven dat in hun ogen de politie, met name als het gaat om het maken van afspraken, een onbetrouwbare organisatie is gebleken waar schijnbaar geen afspraken mee gemaakt kunnen worden.
De LOPV schrijft dit omdat zij vorige week bericht ontvingen van de politieacademie dat er zowel in 2020 als 2021 geen opleidingen zullen starten voor politievrijwilligers die willen doorstromen van surveillant naar agent. Daarnaast komen er ook geen nieuwe opleidingen voor mensen die graag als politievrijwilliger aan de slag willen gaan. Voor de LOPV is dit onbegrijpelijk.
LOPV-voorzitter Berndt Rif: “Dit is onaanvaardbaar. Al jarenlang beloven zowel de politie als de politiek dat er zo snel mogelijk ruimte komt om nieuwe vrijwilligers op te leiden. En opnieuw laten ze ons in de kou staan. Dit terwijl we al een jarenlange vertraging hebben opgelopen, waardoor de instroom van nieuwe vrijwilligers minimaal is. De uitstroom daarentegen wordt alsmaar groter. Politievrijwilligers hebben hart voor het vak en willen doorgroeien, als deze kans ze ontnomen wordt dan zoeken ze hun heil ergens anders. Ze zijn het zat om aan het lijntje gehouden te worden en geloven de beloftes van de politie niet meer.”
De LOPV roept de politie op om de politieacademie niet meer het alleen recht te geven tot het opleiden van de vrijwilligers. Volgens de LOPV zijn er genoeg andere partijen die dit ook zouden kunnen. Ook geeft de LOPV aan dat wanneer de doorstroomopleidingen worden stopgezet en er vanaf volgend jaar geen substantiële inname zal zijn van nieuwe executieve politievrijwilligers zij samen met hun achterban vervolgstappen zullen nemen.
Berndt Rif: “Als de politie niet wil luisteren en ons niet met respect behandelt dan is voor ons de keuze duidelijk. We zullen de medewerking met de politie stopzetten en specialistische politievrijwilligers (zoals cyberspecialisten) aanraden om te kiezen voor andere organisatie, zoals defensie. Het is onze taak om de politievrijwilligers in bescherming te nemen en ze niet in zee te laten gaan met een onbetrouwbare partner.”