Executieve politievrijwilligers ontvangen toch “financieel schouderklopje” van 150 euro

LOPV: “Het is fijn dat de vrijwilligers nu ook meegenomen worden in de bonusregeling, maar de manier waarop verdient geen schoonheidsprijs.”

Executieve politievrijwilligers krijgen alsnog een blijk van waardering, van €150. ATH-aangestelde politievrijwilligers helaas niet. Dat is de uitkomst van overleg met de politie, nadat politievrijwilligers in eerste instantie waren vergeten. De LOPV is er niet over te spreken dat politievrijwilligers opnieuw vergeten waren en heeft met gemengde gevoelens gereageerd op het besluit dat die korpsleiding nu alsnog genomen heeft.

Vorige week maakte de werkgever bekend dat alle politiemedewerkers een tegemoetkoming ontvangen als blijk van waardering voor de solidariteit en betrokkenheid van de afgelopen tijd. De LOPV is meteen na de berichtgeving met de werkgever in gesprek gegaan hoe deze bonus aan de politievrijwilligers gegeven zou worden. Helaas werd tijdens dat gesprek pijnlijk duidelijk dat de werkgever de politievrijwilligers vergeten was mee te nemen in dit proces. Bert van der Wees, bestuurslid van de LOPV: “Wij begrijpen heel goed dat onze vrijwilligers hier boos over zijn en hebben dit ook overgebracht aan de politie.”

Nooit te beroerd

“Bij de politie loopt de capaciteit steeds verder terug, vooral nu er vanwege corona veel agenten in thuisquarantaine zitten. Politievrijwilligers zijn nooit te beroerd om dit gat op te vangen en extra inzet te draaien. Deze eenmalige uitkering van de werkgever was daarom ook het moment geweest om hun respect te tonen aan de politievrijwilligers. In ons gesprek met de politie hebben we dan ook aangegeven dat het ontzettend wrang is dat er in eerste instantie niet aan de vrijwilligers is gedacht,” aldus Bert.

Financieel schouderklopje

De werkgever is na het gesprek in conclaaf gegaan en heeft besloten dat executieve politievrijwilligers een “financieel schouderklopje” ontvangen van 150 euro. “Het is goed dat de Korpsleiding hier alsnog mee komt, beter laat dan nooit. Wij hadden graag gezien dat dit bedrag ook op 300 euro zou zitten. Helaas heeft de Korpsleiding hier niet voor gekozen. Het is dan ook aan hen om met de vrijwilligers de communiceren waarom het bedrag voor hen lager uitvalt.”

Daarnaast is de beslissing genomen dat vrijwilligers met een administratieve technische aanstelling geen financieel extraatje krijgen. Bert legt uit: “Bij ATH-vrijwilligers zit er -in tegensteling tot de executieve vrijwilligers- een limiet op wat zij qua vergoeding mogen ontvangen. Dat komt doordat ze onder een andere belastingregels vallen. Krijgen zij wel een bonus, dan kan het gebeuren dat ze per saldo slechter uit zijn dan mét bonus. Gaan ze over de limiet heen, dan moeten ze over hun hele vergoeding in 2020 belasting betalen en kunnen de collega’s in de problemen raken wanneer blijkt dat zij te veel geld hebben ontvangen.” Ook kan het problemen geven wanneer iemand een uitkering ontvangt.

Keuzes

De LOPV begrijpt dat de politie deze keuze maakt, maar heeft wel zijn twijfels bij de manier waarop. Bert: “De werkgever zendt een vervelend signaal af door ATH-aangestelde vrijwilligers categorisch uit te sluiten. Het komt er eigenlijk op neer dat de politie zegt: Deze vergoeding behoort je wel toe, maar je ontvangt hem niet. Wij zien liever dat de keuze bij de vrijwilliger zelf gelaten wordt, met daarbij een goede uitleg wat het voor hem of haar betekent. Wij blijven de politie erop wijzen dat alle vrijwilligers belangrijk zijn en we zullen ervoor waken dat onze collega’s niet nog een keer vergeten worden.”

Kijk voor meer uitleg over de bonusregeling op het intranet van de politie