Interview: ‘Muziek maken als visitekaartje voor de politie’

Politieman Kees Zandbergen (58) en onderwijzeres Esther Gijsbertsen (44) spelen in de Koninklijke Politiekapel Haaglanden. Het aantal actieve politiemensen in politieorkesten zoals dit muziekkorps is de laatste jaren flink gedaald. Daarom staan ook burgers de politie muzikaal bij. Zij worden aangesteld als politievrijwilliger ondersteuning muziek.

Kees en Esther spreken vol passie over ‘hun’ politiekapel. Beiden zijn al jaren actief voor de vereniging. Kees werkt bij de politie in Den Haag en is slagwerker en voorzitter van de Koninklijke Politiekapel Haaglanden. Esther werkt binnen het MBO-onderwijs en speelt klarinet, is zangeres en lid van het bestuur. “Dit orkest bestaat sinds 1903. Het is begonnen als ontspanning voor collega’s. Na 50 jaar heeft de kapel het predicaat koninklijk gekregen. Voor ons een hele eer en het opent vele deuren”, vertelt een trotse Kees.

Gedenkwaardig

Toen het muziekkorps enige tijd geleden voor een optreden in Zwitserland mensen tekortkwam, is Esther bij de politiekapel gekomen. “Ik vond het zo leuk dat ik niet meer ben weggegaan”, zegt Esther. “Dit soort reizen zijn de krenten uit de pap, maar ook in Nederland geven we bijzondere optredens. Bijvoorbeeld bij de opening van het Nationaal Monument Oranjehotel waar koning Willem-Alexander bij aanwezig was. Ook hebben we opgetreden in verschillende theaters, samen met Karin Bloemen, Ellen ten Damme, Jamai, Ben Kramer en Guus Meeuwis. Ik zing dan ook een duet met hen, heel gaaf om te doen.”

Magisch

Kees vult aan: “We vinden het daarnaast geweldig om te spelen tijdens Veteranendag of in verzorgingstehuizen. We spelen dan een medley met liedjes uit de jaren ’40 en ‘50. Het is ongekend hoe die mensen daarop reageren, hoe ze genieten. En we treden altijd veel met kerst op. Helaas lijkt dat er niet in te zitten dit jaar. Wellicht gaan we een digitale kerstwens opnemen. In het begin van de coronatijd hebben we ook zoiets gedaan. Dat was mooi. Maar het allermooiste is toch wel het gevoel tijdens een optreden. Iedereen gaat op het puntje van zijn stoel zitten en gaat ervoor. Dat samenspel is echt iets magisch.”

Toekomstmuziek

De politieorganisatie heeft in 2017 onderzoek gedaan naar de toekomst van muziek binnen het imago van de politie, vertelt Kees. “De korpsleiding heeft daar een positieve klap op gegeven, maar bepaalde zaken moesten grondig worden bekeken, zoals hoe om te gaan met burgermuzikanten in politieorkesten. Zij staan in politiekleding op het podium, maar voeren geen taken uit bij of namens de politie. Daarom is besloten dat burgermuzikanten worden aangesteld als politievrijwilliger ondersteuning muziek. We hopen iedereen in 2021 te hebben beëdigd.” “Nog even”, zegt Esther lachend, “dan ben ik politievrijwilliger. Mijn hart klopt voor de politie. Daarom vind ik dit sowieso leuk. Maar het belangrijkste is dat we uniformiteit uitstralen en muziek kunnen blijven maken als visitekaartje voor de politie.”

Het muziekkorps is altijd op zoek naar nieuwe leden! Kijk voor meer informatie op deze site en kijk hier voor meer muziekinspiratie.

Dit interview werd eerder gepubliceerd in het ACP-bondsmagazine Politiebericht (december 2020)