Rol LOPV bij nieuwe visie politievrijwilligers

Momenteel wordt hard gewerkt aan een nieuwe visie op (de inzet) van politievrijwilligers. De Landelijke Organisatie van Politievrijwilligers (LOPV) is nauw betrokken bij deze discussie. Gelijke behandeling van politievrijwilligers en beroepspersoneel bij de politie, betere faciliteiten, opleidingen (in-/doorstroom en opleidingsduur) en waardering staan daarbij voor de LOPV voorop.

De verwachting is dat de aangepaste visie in het voorjaar van 2025 wordt vastgesteld. In een landelijke werkgroep met diverse partners aan tafel – waaronder de directie HRM van de politie, de LOPV en het Ministerie van Justitie en Veiligheid – is het actualiseren van de visie een belangrijk onderwerp van gesprek. Juist omdat er veel afhangt van de nieuwe visie, is dit het belangrijkste onderwerp geweest, waarop het collegiale bestuur van de LOPV zich heeft gericht in het afgelopen jaar (2024).

Uniform en toekomstbestendig beleid

Het actualiseren van de visie op (de inzet van) politievrijwilligers heeft als doel om te komen tot een uniform en toekomstbestendig beleid voor vrijwilligers bij de politie. De visie beoogt een goede inbedding van vrijwilligers in de organisatie en de financiële basis die daarbij passend is.

Van onverminderd belang

Een belangrijk uitgangspunt in de gesprekken hierover is dat politievrijwilligers onverminderd van belang blijven binnen de politieorganisatie. Centraal staan behoud en kwaliteit van de huidige vrijwilligers. Ook het goed faciliteren van politievrijwilligers en een passende aansturing zijn onderwerpen van gesprek. Op dit moment wordt nog gewacht op input van een WODC-onderzoek naar de kosten en (maatschappelijke) baten van politievrijwilligers. Deze input wordt gebruikt voor de keuzes als het gaat om de verschillende aanstellingsvormen. Wordt vervolgd…